Hand geforceerde Aluminum Toroid voor Teslacoils

 

Ik ben begonnen met het forceren van mijn eigen toroids, het is veel werk maar het eindresultaat is het zeker waard.

De buiten afmetingen zijn 180x 50mm, de maximum spoel diameter is 80mm. Voor grotere maten kan een afstandsbus gebruikt worden. Capaciteit: ~7,9pF

Het eindresultaat met 1.0 mm Aluminium geschuurd:

Het eindresultaat met 1.0 mm Aluminium gepolijst:

Projectvideo:

Als je iets wilt forceren heb je eerst een mal nodig om het materiaal op te vormen. Deze mal kan van diverse materialen gemaakt worden zoals hardhout en aluminium, maar als je wilt dat hij lang meegaat kan je het beste staal gebruiken. Ik ben begonnen met 2 stalen schijven van 190x 45mm (90 euro bij de ijzerhandelaar).

Om een toroid te forceren heb je 2 verschillende mallen nodig, één voor de binnenradius en één voor de buitenradius. De totale toroid bestaat dan uit 2 geforceerde helften aan elkaar bevestigd. Download de mal constructie tekeningen

Om de buitenradius in je mal te krijgen zonder CNC draaibank is een aardig gedoe, ik heb het opgelost met een kopieerconstructie en schraapte en schuurde de groeven er later uit. Een stalen cilinder met de juiste diameter is stationair (stevig!) geplaatst op het frame van de draaibank. In de beitelhouder is dan een soort 'taster' geschroefd welke de radius van de cilinder volgt en die zo overbrengt op je werkstuk.

De andere mal met de binnenradius was iets eenvoudiger, een grote m16 bout met een gat erin om de beitel vast te houden. De radius is instelbaar door de beitel te schuiven, de beitel kan dan gedraaid worden met een steeksleutel.

Je hebt ook een aantal tools nodig om te forceren, ik heb 2 forceer ijzers gemaakt uit een paar stalen staven. één met een afgeronde top en één met een platte top. De afgeronde is om het materiaal over de mal te vormen, de platte is om de groeven achteraf weg te werken/ verminderen. Ik gebruikte het gasfornuis om de staven te verwarmen, en oude motorolie om ze af te koelen en ze zo harder te maken.

Als smeermiddel gebruik ik driehoek vloeibare glycerine zeep, het voordeel hiervan is dat je de toroids (en jezelf) eenvoudig onder de warme kraan kan schoonmaken. Ik vond een handige forceer handleiding op het internet: download deze forceerhandleiding.

De verschillende stappen bij het forceren van een toroid:

De toroid in actie:

We hebben 1454 gasten en geen leden online