Solar Beetle

Een redelijk oud project wat ik nog moest posten. Een karretje op zonne-energie. Er zit een circuitje in wat een condensator oplaad en in één klap ontlaad over de motor.

De linker helft van het zonnepaneel is verbonden met de rechter motor en omgekeerd. Hierdoor draait hij altijd naar het licht toe. Voertuigen die dit gedrag vertonen worden ookwel Braitenberg vehicles genoemd.

 

De gebruikte zonnecel is afkomstig van een oude tuinlamp, de output in volle zon is 2x 6V. Het zijn 2 afzonderlijke helften. In het circuitje zitten 2x 10V 3300uF condensatoren (elko's). Deze worden met een eenvoudig circuitje opgeladen, waneer de spanning een bepaald niveau heeft wordt de condensator ontladen over het motortje (uit een CDrom-drive).

Het circuitje is zo geconfigureerd dat de linker helft van de zonnecel is verbonden met de rechter motor en omgekeerd. Zo zal een geleidelijke afname in energie aan de linker kant van het panneel het wagetje naar rechts laten sturen. Op deze manier zoekt hij dus het licht op.

De voelsprieten voorop onderbreken de motor aan de tegenovergestelde kant, zodat er van een geraakt object afgedraaid wordt. Dit werkt natuurlijk niet bij frontale botsingen.

We hebben 17 gasten en geen leden online